BLOG #02: Van de huishouding naar de zorg

BLOG #02: Van de huishouding naar de zorg

04 januari 2022

Het is een zonnige woensdagochtend als ik met Monique mee de wijk in ga. Monique is een van mijn collega’s die werkzaam is als huishoudelijk medewerker en nu een opleiding tot Verzorgende C volgt. Een mooie ontwikkeling, waar ik als collega alleen maar trots op kan zijn!

Monique en ik treffen elkaar bij een combinatie cliënt. Deze cliënt krijgt huishoudelijke hulp, begeleiding en persoonlijke verzorging. Doordat Monique haar kwaliteiten vanuit haar functie als huishoudelijk medewerker kan combineren met haar kennis vanuit haar opleiding, kan zij deze cliënt op al deze vlakken de zorg en ondersteuning bieden die hij nodig heeft.

Monique is een van de vaste medewerkers die bij deze cliënt komt. De cliënt heet Monique van harte welkom en begint meteen enthousiast te vertellen over zijn dag. Ondertussen maakt Monique samen met de cliënt een kopje koffie en bespreken zij wat er vandaag op de planning staat. Ik ga alvast de huiskamer in, zodat Monique samen met de cliënt hun gang kunnen gaan. Lachend komen Monique en de cliënt met de kopjes koffie de huiskamer in. Enthousiast begint de cliënt te vertellen over de goede band die hij heeft met Monique en haar collega. Deze twee collega’s worden elke week vast ingepland bij dhr., waardoor zij ook echt een band hebben gekregen met elkaar.

Tijdens het kopje koffie pakt Monique de medicatie van dhr.

“Ik vind het zo fijn om nu meer voor de cliënten te betekenen. Voorheen kwam ik alleen voor de huishoudelijke verzorging bij mijn cliënten en had ik het idee dat er iets miste. Nu merk ik echt dat ik echt iets kan betekenen voor hen. Dat geeft mij een voldaan gevoel. Ik ben ook erg blij dat ik van Henriëlla Zorg de mogelijkheid heb gehad om deze opleiding te doen! Ondanks dat ik al wat ouder ben, geloven zij wel in wat ik kan en mag ik deze opleiding doen.”

Omdat we toch even rustig een kopje koffie aan het drinken zijn, vraag ik Monique naar haar werk bij Henriëlla Zorg.

Hoelang werk je inmiddels al bij Henriëlla Zorg?
“Ik werk inmiddels 2,5 jaar bij Henriëlla Zorg. Daarvoor heb ik al bij meerdere zorgorganisaties gewerkt in de huishoudelijke verzorging. Dit is in het verleden niet altijd soepel verlopen door faillissementen. Daarom was ik onwijs blij dat ik aan de slag kon bij Henriëlla Zorg en inmiddels heb ik zelfs al een vast contract gekregen. Daar ben ik super blij mee! Tijdens mijn gesprekken heb ik ook al aangegeven dat ik door wil groeien de wijk in en eind 2020 werk ik benaderd met de vraag of ik de Verzorgende C opleiding wilde volgen. Dit vond ik hartstikke leuk en ben in december gestart.”

Wat vind je leuk aan jouw werk?
“Ik doe het werk al 22 jaar en ik geef mijn cliënten altijd een voldaan gevoel, omdat ik hun huis lekker schoon heb kunnen maken en zij hier geen omkijken meer naar hebben. Ik kom natuurlijk al langere tijd elke week bij mijn cliënten en met al mijn cliënten heb ik een hele goede band. Er is zelfs één cliënt waar ik al 15 jaar bij werk, zij wisselt ook van cliënt op het moment dat ik van werkgever wissel.”

Je klinkt als een ondernemende collega. Hoe heb jij je ontwikkeld binnen jouw functie?
“Nu ik mijn opleiding ben gestart, merk ik dat ik nog beter ben gaan observeren, signaleren en evalueren. Als ik bij mijn cliënten ben, dan ben ik er 2 of 3 uur per keer. Natuurlijk let ik dan wel op of de cliënt mentaal en fysiek goed in zijn of haar vel zit. Wanneer ik alleen voor de huishoudelijke verzorging bij de cliënt kwam, lette ik alleen op de basis aspecten. Nu ik mijn opleiding tot Verzorgende C doe, let ik ook beter op de situatie van de cliënt. En ik vind het onwijs leuk om dit soort dingen te herkennen en zelf op te pakken, in plaats dat ik alleen een melding maak bij de wijkverpleegkundige.”

En voordat jij jouw opleiding bent gestart, heb je toen een training of cursus gevolgd om jezelf te ontwikkelen?
“Vorig jaar heb ik de intramurale begeleidingscursus gevolgd, samen met een collega. Hier hebben wij geleerd, dat ondanks dat wij huishoudelijke medewerkers zijn, wij de cliënten ook tips kunnen bieden waarmee wij hen kunnen ondersteunen. Als een cliënt bijvoorbeeld zelf geen boodschappen meer kan doen, dan kan je hen begeleiden in het online bestellen van boodschappen. Dit soort tips kunnen een cliënt enorm helpen. Daarnaast ben ik werkbegeleider, hier heb ik een aantal jaar geleden een training voor gevolgd. Ik heb inmiddels enkele nieuwe medewerkers ingewerkt. Dat is onwijs leuk om te doen.”

Waarom heb je uiteindelijk besloten om toch een opleiding te volgen?
“Ik doe het werk als huishoudelijk medewerker al 22 jaar en inmiddels merk ik dat het wel zwaarder begint te worden. Daarnaast leek het mij altijd al onwijs leuk om de zorg in te gaan. Ik heb altijd al gezegd dat als het op mijn pad zou komen, ik dat met beide handen aan zou pakken. Het is onwijs leuk om samen met de cliënt de dag op te starten. Hen te begeleiden in de dagelijkse verzorging, het innemen van de medicijnen. Nu ik ook cliënten kan begeleiden, is het fijn om hen te ondersteunen bij het ophalen van medicatie en het doen van wat boodschapjes. Ik vind het onwijs leuk om te doen en hoop dit ook tot aan mijn pensioen te kunnen doen! Ik ben zo enthousiast, ik vind het echt heel leuk.”

Ik vind het echt leuk om te horen dat je er zo enthousiast over bent en dat je het fijn vindt om er voor de cliënt te kunnen zijn.
“Het is ook de interactie met de cliënt. Met de huishoudelijke verzorging is dat toch minder. Als je bij de cliënt bent, ben je toch zelfstandig aan het werk. De cliënt vraagt weleens iets, en sommige helpen ook een handje mee, maar meestal zitten zij lekker in de huiskamer terwijl jij aan het werk bent.”

Hoe bevalt de opleiding jou tot nu toe?
“Het naar school gaan vind ik wel pittig, want je zit de hele dag in de schoolbanken. Soms verslapt mijn aandacht, omdat je dat niet meer gewend bent. Daarnaast is het ook pittig om naast jouw werk je huiswerk te maken. Je maakt op deze manier lange dagen, ook met de routes in de wijk. Voordat ik naar een cliënt toe ga, zorg ik ook dat ik goed voorbereid ben. Ik lees het zorgplan goed door, zodat ik weet wat ik moet doen en op welke manier de cliënt dit prettig vindt. Zeker nu ik twee weken echt in de wijk werk, vind ik het echt belangrijk dat ik mezelf goed voorbereid. Het rapporteren is ook iets waar ik even goed moet wennen, vooral om goed te rapporteren. Maar ik heb het volgens mij wel goed onder de knie.”

Kan jij tijdens jouw opleiding nog terugvallen op iemand?
“Jazeker! Wij hebben een praktijkbegeleider en ze zal mij wel lastig vinden haha, maar ik stel al mijn vragen aan haar. Daarnaast zijn er speciale leerling routes gemaakt, waarbij wij onder begeleiding van een praktijkbegeleider de zorgverlening oefenen. We krijgen meteen feedback op hoe wij een handeling uitgevoerd hebben, zodat ik dat de volgende keer meteen beter uit kan voeren. Elke keer mogen wij steeds meer zelfstandig doen. En inmiddels werk ik al twee weken zelfstandig in de wijk.”

Je werkt zelfstandig in de wijk en komt bijna nooit collega’s tegen bij een cliënt. Heb je het gevoel dat je ook echt alleen aan het werk bent?
”Ik heb een hele goede band met een collega, met haar heb ik al vanaf dag één een goede band. Wij bespreken vaak wel de dingen waar wij tegenaan lopen. Nu heb ik ook een band opgebouwd met mijn collega’s die ook de opleiding volgen. Sommige collega’s kom je weleens tegen bij een cliënt of onderweg. Verder zou ik niet van iedereen weten dat het collega’s zijn. Mijn collega’s zijn allemaal wel heel behulpzaam als ik een vraag heb over een cliënt. Ik kan ze altijd een berichtje sturen en dan kunnen zij mijn vragen altijd wel beantwoorden. De onderlinge communicatie is goed, alleen kom je elkaar vrij weinig tegen. Ondanks dat ik alleen werk, heb ik wel het gevoel dat ik in een team werk.”

Wat maakt het leuk om bij Henriëlla Zorg te werken?
“Ik heb voor diverse grote organisaties gewerkt, daar was je echt een nummer. Ze wisten daar niet eens jouw naam. Als ik hier op kantoor binnenkom, weet iedereen wie je bent. Het is heel kleinschalig, ondanks dat wij inmiddels aan het groeien zijn. Het persoonlijke contact vind ik heel belangrijk binnen deze organisatie. Ook mijn cliënten geven dit aan. Als zij met een vraag bellen, hebben zij ook het gevoel dat het meteen opgepakt wordt. Cliënten raden de organisatie zelfs aan bij bijvoorbeeld de buren. Zij vinden dit heel prettig en ik ook!”

Hoe zie jij jouw toekomst bij Henriëlla Zorg voor je?
“Ik hoop hier tot mijn pensioen te blijven. Ik blijf dit doen, dit vind ik leuk en kan ik volhouden tot mijn 67e. Een vervolgopleiding hoeft voor mij niet zo, ik ben al een dagje ouder. Van mijn werk nu krijg ik een goed gevoel. Ik werk al zo lang in de zorg en altijd heb ik wel cursussen of trainingen gevolgd, maar bleef ik toch in de huishoudelijke verzorging hangen. Deze organisatie heeft mij eindelijk de kans geboden en ik vind het echt geweldig.”

Monique gaat weer aan de slag met de cliënt. Nadat zij samen met de cliënt het ontbijt heeft gemaakt en gegeten, gaan zij samen naar buiten. De cliënt wandelt graag en Monique maakt meteen van de gelegenheid gebruik om rustig de dag door te spreken, te vragen hoe het met de cliënt gaat en te kijken waar zij hem nog bij kan helpen.

Na de wandeling neem ik afscheid van Monique en de cliënt, zodat zij rustig het zorgmoment kan voortzetten. Ik vind het onwijs leuk om te zien dat Monique alsnog haar roeping heeft gevonden! Het enthousiasme spat er echt vanaf en dat is ook merkbaar bij haar cliënten. Ondanks dat het pittig is om in een vrij korte tijd deze opleiding te volgen, zeker in tijden van een pandemie, gaat Monique er vol voor. En daar kan ik als collega alleen maar trots op zijn.

Wil jij meer weten over Henriëlla Zorg, of lijkt het je leuk om mijn nieuwe collega te worden? Lees meer over ons op onze website en kijk op onze ‘werken bij’ pagina of er een leuke vacature open staat. Tot de volgende blog!

Zorg met respect voor verschillende culturen